Obowiązkowe zimówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Voit
    Elegance
    • 2010
    • 816

Zamieszczone przez piotrek_gdy
    (...)
    Zamieszczone przez t271828
    kupi uzywane zjechane opony zimowe
    jasne
    ale nawet najgorsza zimówka jest l;epsza niż letnia :roll:
    ...Zimowa opona zrobiona jest z zupełnie innej mieszanki gumy.
    Nie twardnieje w niskich temperaturach.
    Na tym właśnie polega jej wyższość nad oponą letnią.
    Bieżnik jest ważny, ale nie najważniejszy.
    Minimalną wysokość bieżnika określa znacznik.
    Żadnej filozofii w tym nie ma.
    Oszczędność też jest pozorna.

Każda opona zimowa z bieznikiem wyższym niż znacznik, w warunkach zimowych jest lepsza od opony letniej.
    Opona z bieżnikiem równym z markerem jest niesprawna.
    Nie jest oponą.

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Głupoty opowiadają ci co twierdzę, że zimówka jest w zimę zawsze najlepsza... Na suchym i mokrym asfalcie w temp od 1 do 7 stopni Celsjusza (od 7 do 45 stopni też) opona letnia zapewnia krótszą drogę hamowania niż miękka zimówka z masą lamelli. Oczywiście, że zmieniam opony na zimę ale ze względu na o wiele lepszą jazdę po śniegu, lodzie i błocie pośniegowym.
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• dudek_t
        L&K
        • 2008
        • 1421

Dodam tylko że w temperaturach minusowych na suchej nawierzchni opona letnia zachowa się dużo lepiej niż najlepsza zimówka.

Komentarz

• eaglemirek
          RS
          • 2010
          • 14119
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Panowie :!: tym tokiem rozumowania co poniektórych wywalmy z samochodów poduszki powietrzne i pasy bezpieczeństwa bo w niektórych przypadkach mogą powodować większe zagrożenie :!: To tak jak był okres obowiązku jazdy na światłach w nocy i "złych" warunkach atmosferycznych. Efekt był taki że w mgle czy prawie po ciemku jeździli bez świateł bo twierdzili że wg. nich jest dobra widoczność :evil: Też jestem przeciwko terminowemu obowiązkowi jazdy na zimówkach ale jestem za aby Ci którzy spowodują kolizję (wypadek) na letnich w warunkach kiedy warunki nakazywałyby ich używanie ponosili dodatkowe sankcje. Większe mandaty, dodatkowe punkty czy zwyżki przy ubezpieczeniach OC/AC.
          Ciekawe czy Ci obrońcy/przeciwnicy też tak będą zajadle bronić kiedy ich jakiś "kierownik " który oszczędza na zimówkach skasuje w zimie bo np. nie wyhamował :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• TomekRs
            RS
            • 2011
            • 1670

Widze bardzo sesnowna dyskusje. Chyba jednak nie wszyzscy mnie zrozumieli, moze jakos zle to napisalem.
            Nie zgadzam sie z obowiazkiem zakladania zimowek w wyznaczonym terminie np od 10 pazdziernika do 20 marca bo nikt nie jest w stanie przewidziec jakie będa warunki atmosferyczne. Jak najbardziej nie mam nic przeciwko, zeby bylo to na zasadzie: kontrola drogowa, snieg na ulicy, temperatura ponizej 7*C, opony letnie=mandat. Kazdy potrafi obejrzec pogode i dowiedziec sie kiedy planowane sa opady sniegu. Na jakiej zasadzie zakladacie teraz opony? Patrzy jeden z drugim w pogode i wpada na pomysl, ze juz jest czas zalozyc zimowki. Albo jedzie do pracy, wychodzi z pracy i zaczal padac snieg. Wraca do domu, bierze opony i jedzie na wymiane. No kurwa bez jaj, będe jezdzil od pazdziernika na zimowkach a bedzie +15*C do polowy grudnia pewnie.

Komentarz

• azzis19
              Classic
              • 2012
              • 9

Z tego co w radiu słyszałem to obowiązek ma być od 1 listopada do 31 marca, o ile można zgodzić się na początek listopada ( tak mniej więcej sam zakładam) to na cały marzec to trochę przy długo jak dla mnie. dochodzi również sprawa czekania na wymianę, bo jak sezon się zbliża to można trochę czekań na termin w wulkanizacji, dlatego w tym roku podjąłem decyzje żeby zimówki mieć na osobnych felgach( prędzej nie było na to stać), ale niektórzy mogą mieć kłopocik.

Komentarz

• zepter00
                RS
                • 2008
                • 2304

Podobnie jak poprzednicy jestem przeciwny terminowości nakazu... od do...., Jestem za surowszymi sankcjami dla tych, którzy w zimę spowodują wypadek na "letnich".
                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zimowa opona ma tylko i wyłącznie przewagę na śniegu, na błocie pośniegowym czy mokrej nawierzchni nawet przy temp 2 stopni opona letnia lepiej hamuję, doświadczyłem tego na własnej skórze gdzie początkiem lutego założyłem już letnie opony co prawda szersze niż zimówki (205/55/16 na 225/40/18).

Tak więc jeżeli ktoś mieszka w dużym mieście powiedzmy w Warszawie gdzie tego śniegu na drogach jest może przez kilkanaście dni w roku to tak naprawdę tylko wtedy będą mu potrzebne zimówki w innych przypadkach bezpieczniej jest na letnich :wink:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bishop
                    L&K
                    • 2012
                    • 1430

Zamieszczone przez piramida
                    Zimowa opona ma tylko i wyłącznie przewagę na śniegu, na błocie pośniegowym czy mokrej nawierzchni nawet przy temp 2 stopni opona letnia lepiej hamuję, doświadczyłem tego na własnej skórze gdzie początkiem lutego założyłem już letnie opony co prawda szersze niż zimówki (205/55/16 na 225/40/18).
                    Sugerujesz wożenie kompletu kół zimowych w bagażniku non stop w okresie zimowym i zakładanie ich gdy tylko zaczynają z nieba spadać pierwsze płatki śniegu, ...a w czasie odwilży znowu zmiany? To nie łańcuchy , że żeby ktoś chciał się tak bawić. :diabelski_usmiech

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bishop
                      Zamieszczone przez piramida
                      Sugerujesz wożenie kompletu kół zimowych w bagażniku non stop w okresie zimowym i zakładanie ich gdy tylko zaczynają z nieba spadać pierwsze płatki śniegu, ...a w czasie odwilży znowu zmiany? To nie łańcuchy , że żeby ktoś chciał się tak bawić. :diabelski_usmiech
                      Nic z tych rzeczy, po prostu martwy przepis nakazujący zakładanie opon zimowych w okresie od 1listopada do końca marca jest bez sensu, to nie alpy co by na zimówkach trzeba było latać w październiku.

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Nie nazwałbym go martwym przepisem, gdyby wszedł , drogówka wykorzysta go bankowo, do łatwego zarabiania kasy zwłaszcza na początku, bo kolejki na wymianę u gumiarzy będą kilometrowe

Komentarz

• phrix
                          L&K
                          • 2007
                          • 1000
                          • Audi
                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziwny kraj wszystko uregulować, zero marginesu :twisted:

Ale skoro jazdę na światłach przeforsowali to wszystko jest możliwe... Panowie ministrowie jeżeli chcecie zadbać o bezpieczeństwo to zainteresujcie się stanem dróg po zimie.
                          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez eaglemirek
                            Ciekawe czy Ci obrońcy/przeciwnicy też tak będą zajadle bronić kiedy ich jakiś "kierownik " który oszczędza na zimówkach skasuje w zimie bo np. nie wyhamował :!:
                            Cóż, możemy równie dobrze zaraz zacząć rozmowę o tym, czy nie ograniczyć elektronicznie/mechanicznie (nie wchodzę w dyskusje o tym w jaki konkretnie sposób) prędkości w mieście do np. 25km/h, a poza nim do np. 40km/h argumentując, że przy tych prędkościach nawet ewentualne zdarzenie drogowe może być dla ludzi bezpieczne (a dla samochodów niemal nieniszczące), ale czy taki pomysł/nakaz spotkałby się z akceptacją kierowców? Wątpliwe, choć takie ograniczenie z pewnością w sposób niemal całkowity (w normalnych warunkach drogowych) zredukowałoby ofiary na drodze...
                            A szczerze mówiąc wcale sie nie zdziwię, jeśli za jakiś czas jakiś "posioł" przedstawi taką propozycję...
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10918
                              • Fiat

i co z tym przepisem wszedł definitywnie w życie w końcu? bo już sam nie wiem, a w necie nie mogę znaleźć...listopad tuż tuż

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez sew1981
                                i co z tym przepisem wszedł definitywnie w życie w końcu? bo już sam nie wiem, a w necie nie mogę znaleźć...listopad tuż tuż
                                jak wyjdzie przepis to będą trąbić w mediach :szeroki_usmiech

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9943
                                  • Ford

A jakie ma to znaczenie? Ja rezerwuję sobie i tak prawo do samodzielnego określenia daty zmiany kół na zimowe. Nastąpi to pewnie w ostatni weekend października lub pierwszy listopada...
                                  Adam... Używam:

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2009
                                    • 10918
                                    • Fiat

Agamek12, no jak ten idiotyzm wprowadzą, to średnio będziesz miał takie prawo. bo od 1 listopada musiałbyś mieć zimówki
                                    a znaczenie ma takie, ze np. nie mam czasu na zmianę w dwóch wozach przed początkiem listopada, capito? :wink:
                                    myślę, ze już za późno na wprowadzenie tego w tym roku, bo by trąbili o tym. przecież wulkanizacje się nie wyrobią inaczej.

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

No i dlatego ja wciąż mam nadzieję, że ci nasi sejmowi dobrodzieje zajmą się w końcu czymś naprawdę ważnym (tak, wiem: naiwny i głupi w tej wierze jestem), a nie wprowadzeniem przepisu, który dla rozsądnych kierowców nie nie jest konieczny, a na tych nierozsądnych rownież nie wpłynie tak, jak oni by chcieli (ci kierowcy zamiast cały rok jeździć na zużytych letnich gumach będą popylać na równie zużytych zimówkach)...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• avocado
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 182

a co z oponami całorocznymi?

Komentarz

• dato
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1431

Przepisy pewnie spełnią, ale imho to samozło

Komentarz

• bradley
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1465

Jak tak bardzo chca bezpieczenstwa to niech zezwola na jazde w oponach z kolcami. Ze drogi sie niszcza? Przeciez my nie mamy drog, z reszta jak jakas zrobia to po kazdej zimie juz jest dupa blada.
                                            VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                            Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                            Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Hunter
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1655

wg mnie przepis jest przemyślany pod kątem wzrostu zysków producentów opon. Jeżeli widzę, że zbliża się śnieg to zmieniam opony, ale "chorym" jest zmieniać opony, kiedy będzie ciepła jesień albo jeździć na zimówkach przy ciepłym lutym/marcu. Opony zimowe jak wiadomo nie spełniają wtedy swojej roli i wcale nie są bezpieczne, bo jak sama nazwa wskazuje - są przeznaczone do jazdy w zimie - a ponoć o bezpieczeństwo się rozchodzi? Jednak jeżeli ktoś jeździ podczas opadów śniegu i blokuje ruch przez niestosowne ogumienie do warunków atmosferycznych, powinien być surowo karany! Pamiętam jak 4-5 lata temu Jerozolimskie na wszystkich pasach były sparaliżowane, a prędkość jazdy nie przekraczała 20 km/h (a spokojnie można było jechać 50 km/h), bo kierowcy byli zaskoczeni - no bo jak to - śnieg w zimie? Ogólnie powinno być tak jak do tej pory, przy czym za jazdę bez zimówek w trudnych warunkach - kara! I proszę nie pisać, że kogoś może być nie stać - auto to inwestycja, która wykorzystywana w domowych warunkach się nie zwraca, a zawsze można kupić sprawdzone używane. Jednak jak widzę jak "lalunia" wjeżdża komuś w bok, bo na letnich w zimie lata to mnie szlag trafia i takie coś trzeba tępić...
                                              ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• aro_40
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 1529
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Hunter
                                                wg mnie przepis jest przemyślany pod kątem wzrostu zysków producentów opon. Jeżeli widzę, że zbliża się śnieg to zmieniam opony,
                                                ale nie kazdy tak robi, a potem go śnieg zaskakuje, tak jak naszych drogowców zima

ale "chorym" jest zmieniać opony, kiedy będzie ciepła jesień
                                                Niestety, Polakowi jak nie nakażesz to będzie jak z włączaniem świateł o zmroku... baaaardzo pojemne pojęcie to było...

Jednak jeżeli ktoś jeździ podczas opadów śniegu i blokuje ruch przez niestosowne ogumienie do warunków atmosferycznych, powinien być surowo karany!
                                                no to trzeba by powołać do tego kolejną instytucję !!! Policja i ITD juz zajmują się wyłącznie kontrolowaniem naszych prędkości, a jeszcze chyba celnikom dają podobne uprawnienia, bo tamte dwie służby się nie wyrabiają

Hunter, generalnie zgadzam się z Tobą, że bez sensu jest kazać zakładać zimówki 15 października i zdejmować 15 marca... Ale jak Polakowi nie nakażesz i nie postraszysz mandatem, to i tak zrobi swoje - bo nie zauważy nadchodzącej zimy, albo będzie cwaniakował i uda mu się zaoszczędzić na zimówkach do tego 15-letniego A6
                                                If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                                _______________________________________
                                                a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• t271828
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 928

No to jeszcze tydzień został do 1 listopada i gdyby ten przepis obowiązywał połowa kierowców musiałaby już latać na zimówkach - bo przecież zakłady oponiarskie nie są z gumy i jednego dnia wszystkim opon nie zmienią.

A tu temperatury mamy rzędu 20 stopni.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Jeszcze kilka dni Koniec miesiaca bedzie juz w okolicach 5'C
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...